I prije nego zatvorite ovu stranicu zbog

Izgled web stranice je stvaranje strukture hipertekstualnog dokumenta korištenjem HTML oznaka.

potpuno nerazumljivog pojma, da objasnim! Dakle, zašto nam je potreban semantički raspored? 

Kad otvorite bilo koju stranicu, odmah vidite gdje je glavni blok s informacijama, gdje su kontakti, gdje je navigacijska traka i slično. To je zasluga izgleda – sve je strukturirano, logično podijeljeno u blokove, prikladno postavljeno na stranicu i zatim dizajnirano u CSS-u.

Međutim, zadatak semantičkog rasporeda nije samo učiniti ga udobnim za korisnika. Ima još jedan važan cilj – stvoriti ispravnu strukturu stranice za robote za pretraživanje, za koje je svaki od njih samo skup koda. A ako nije ispravno formatiran, tada botovi jednostavno neće moći ispravno razumjeti gdje se koji element nalazi, gdje je najvažniji sadržaj na stranici, a gdje je sekundaran, koji dio prikazati u rezultatima pretraživanja, a koji može biti skriven ili ga uopće nije potrebno indeksirati. To su zadaci koji se rješavaju pomoću semantičkog rasporeda.

 

Što je semantički raspored?

Semantički raspored je pristup izgledu stranice u kojem naglasak nije na sadržaju, već na semantičkoj namjeni svakog bloka, kao i na logičkoj strukturi cijelog dokumenta.

Za bolje razumijevanje, pogledajte dva primjera u nastavku:

<p>Naslov vašeg oglas</p>

<p>Odličan tekst</p>

<p>I još malo sjajnog teksta</p>

<članak>

    <h1>Vaš kreativni naslov</h1>

       <p>Odličan tekst</p>

       <p>I još malo sjajnog teksta</p>

</article>

Činjenica je da se obje ove opcije u konačnici mogu dizajnirati apsolutno identično,UF ne Baza podataka e -pošte za funkciju posla kori a na stranici će biti prikazane na način da prosječni korisnik neće primijetiti ni najmanju razliku. Ali sa semantičkog gledišta, prva opcija je potpuno neprikladna.

Zašto? Reći ćemo vam više o tome kasnije!

Baza podataka e -pošte za funkciju posla

Zašto je važna semantika stranice

Nastavimo s našim primjerom!

Oznaka <p> označava paragraf/odlomak. Uz njegovu pomoć prikladno je razbiti tekst prijelomima redaka. Ali sa stajališta algoritama pretraž Calificación de bloggers de TikTok por interacción ivanja, ne nosi mnogo informacija. Možete zamotati naslov u oznaku <p> i čak ga istaknuti ( nikada to nemojte činiti ) . Korisnik će razumjeti da je ovo naslov, ali za Googleove algoritme to je još uvijek običan blok teksta – ništa važniji od onih koji slijede. Bez semantičkog rasporeda, vaša će stranica za tražilicu biti samo veliki tekstualni dokument u kojem je nemoguće istaknuti glavne informacije i učinkovito koristiti algoritme pretraživanja.

Semantička struktura web stranice važna je iz dva ključna razloga.

1) Poboljšanje pozicije web izvora u rezultatima pretraživanja

Markup pomaže tražilice changsha mobile phone number list todama da bolje razumiju što se točno nalazi na stranici, gdje se nalaze ključne informacije, a gdje manje važne, gdje je navigacijski blok, gdje je zaglavlje, a gdje podnožje, gdje je glavni članak, i gdje se blok ponavlja na različitim stranicama (na primjer, ta ista navigacija ili kontakti).

Možemo dati dobar primjer prednosti semantičkog rasporeda. Unesite u Google upit “Kiev train schedule” i jedan od prvih rezultata bit će sljedeći raspored:

 

Koristeći pravila semantičkog rasporeda, programeri su “pokazali” tražilici kakav je to blok i da bi trebao biti prikazan u rezultatima pretraživanja za relevantan upit. Kad bi raspored bio zatvoren u običnim <p> oznakama, tražilice jednostavno ne bi shvatile da odgovaraju na pitanje korisnika i da su vrijedne prikazivanja u rezultatima pretraživanja.

2) Povećanje dostupnosti web stranice

I slabovidne ili slijepe osobe koriste internet, ali ne na isti način kao vi i ja. Za njih su stvoreni posebni programi – čitači zaslona, ​​koji čitaju tekst sa stranice. Da bi čitač zaslona ispravno radio, identificirao i označavao naslove, tijelo teksta, navigacijske elemente itd., oni moraju biti uokvireni odgovarajućim oznakama.

 

Inače, program jednostavno monotono broji sve informacije sa stranice, počevši od naziva stranice i završavajući s popisom kontakata. Osobe s invaliditetom jednostavno neće moći u potpunosti koristiti web resurs bez semantičkog rasporeda.

Semantičke oznake u HTML-u

Malo smo razvrstali teoriju, a sada prijeđimo na praktičnije stvari: pogledajmo glavne semantičke HTML oznake i upoznajmo se s načinima njihove upotrebe u modernom izgledu.

<zaglavlje>

Ova oznaka obično označava uvodni dio odjeljka/stranice. Jednostavnije rečeno, <header> je “header” web stranice, koji je često isti na svim stranicama. Ovdje uglavnom postavljaju poveznice na glavne dijelove stranice, kontakte, gumbe za povratne informacije, odabir jezika i slično.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *